Рецепт за крцкави краставици со лимон, сите не оцет
Јас сум противник на оцет на работните парчиња, но понекогаш не можам без тоа. Постои алтернативно решение - лимонска киселина.
Краставиците во тегли се добиваат не само вкусен, туку и крцкав, тесен. Ова го правиме веќе втора година и чувствувам дека рецептот ќе се вкорени, нема да ве изневери..
Рецепт на јасни лимонска киселина
За берење краставици за зима ги собирам потребните. Бидејќи конзервирав во земјата, скоро сè е при рака.
Стерилизирајте тегли на чајник.
Стојам краставици 5 часа во стоена вода.
Потоа ги исекувам со коњчиња. Тие се подготвени за пакување во контејнери..
На дното лежев:
- Бибер од Каин - неколку ринглати;
- зеленчук од зачини - 5 парчиња;
- Бугарска пиперка - 2 чешниња (овошјето го исекувам на 4 дела и ги вадам семето);
- копра - 4 стебла со чадори (многу ми се допаѓа празно);
- каранфилче лук - 1 средна глава (домаќинствата се задоволни што ја јадат, може да се направи повеќе);
- рен - 4 парчиња `рбет.
Неопходно остава црна рибизла и цреша - 5-6 парчиња.
Бидејќи мојата конзервација е позната, и јас со задоволство ја споделувам со моите роднини и соседи, изненаден сум од прекрасниот стајлинг. Ставам цвеќиња од моркови - ги исеков од кругови со убавина од портокал.
Ставив лисја од рен на врвот на краставици, така што зовриената вода не ги готви.
Како да се зачуваат краставиците со лимонска киселина
Врие вода и се прелива во тегли. Веднаш покријте со стерилизирани капаци.
Чини не повеќе од 20 минути.
Јас ја исцедувам водата и врием повторно, подготвувајќи саламура.
За него ќе ви требаат:
- колку вода се вклопува во резервоар од 3 литри, приближно 1,5 литри.
- сол - 4 лажички;
- шеќер - 8 лажички.
Оставам да зоврие 5 минути.
Во тегли истурам 1 лажичка (без рид) лимон и истурам саламура.
Ја превртувам и ја однесувам на едно затскриено место. Ставам старо ќебе на подот и ги поставив лименките на капакот. Добро го завиткам. Кога е кул, нашето богатство го пренесуваме во стан каде краставиците ќе чекаат зима на полиците на оставата, чајната кујна.
Откријте Краставици со сенф - летно расположение во зима.
За но Валентина Кузњецова, летна жителка со искуство.