Највкусниот рецепт за домашна аџика со рен за зимата

Аџика со рен и домати без готвење е мојата омилена подготовка. Јас го правам тоа на крајот на август. Во тоа време, доматите масовно се масираат и треба да имам време да ги обработувам. Аџика од домасен домат, варен според различни рецепти, ми помага да го користам најголемиот дел од доматниот салата.

Аџика инстант готвење со рен

Суровата аџика со рен за зимата се подготвува брзо. Поголемиот дел од времето се троши на подготовка на зеленчук. За закуска без да зовриеме со рен земам:

• 5 кг големи, зрели домати;
  • 1 кг зрела, слатка пиперка;
  • рен со дијаметар од 2-2,5 см, ископајте корени 5-6;
  • за spiciness 2 трикови на лута пиперка;
  • за богат вкус 5 големи, глави од лук;
  • од зачини само 100 гр сол.

Сè е јасно со зеленчукот, останува да ги готвиме правилно. Јас секогаш започнувам во ред. Првиот што обработува домати: мој, ставете во слив да се исуши. Исушените домати ги исеков на парчиња.

Продолжувам со преработка на слатка пиперка. Прво на сите, ќе го измивам во топла вода, а потоа ќе го заросам со хартиена крпа, ќе го пресечам на половини, ќе ги отстраниме партициите заедно со семето. Излупените пиперки исечени на големи квадрати.

adjika со рен во банката

Јас се ракувам со пиперките со претпазливост. Јас секогаш носам ракавици за еднократна употреба за да работам со него. Откако ќе се готви без нараквици голема количина на adjika со рен, рацете потоа изгорени неколку часа. Јас исто така го отстранувам септумот од лутата пиперка и го исекувам на неколку парчиња.

Коњички прво измијте го земјата, а потоа исчистете, повторно измијте и исечете ги на мали парчиња. Главите лук ги поделувам во посебни чешниња, го отстранувам лушпата од нив, исплакнете ги под чешмата.

На масата се наоѓа целиот зеленчук што сум го подготвил - убав живот во август. Оваа убавина не е вечна, затоа што ја вадам омилената електрична мелница за месо, ја вклучуваат, а зеленчукот во очите ми се претвора во мирисна адика од домат, лук и рен.

Додадете ја целата сол во чинијата со смесата од зеленчук. Јас мешам неколку пати во текот на денот додека не се распрсне целата сол. Само после тоа го истурам во лименки. Излегува не подготовка, туку радост за гастроном, убител на топли зачини. Таа оди добро со ќебапи и со грпка црн ржан леб со коријандер. Треба да го чувате во фрижидер, бидејќи adjika е сурова.

Аџика зовриена со рен

Ако сакате да ја чувате адика во оставата, чајната кујна на полицата, адика со рен зовриена за зима е погодна за вас. Ова празно ќе трае околу 3 часа од вашето време. Околу 2 часа за готвење, 1 час за подготовка на зеленчук. Но, тогаш зовриената закуска може да се чува сè додека не се користи на собна температура.

Рецептот за мојата adjika од домати со рен е многу лесен за паметен. Земам 150 гр од следниве зеленчуци:

• лук
  • рен;
  • лута пиперка.

Главната состојка е свежо домат 1 кг, зрела бугарска пиперка половина помалку - 0,5 кг. Маслото ми одзема нешто помалку од чашата, а сол и трпезен оцет точно 1/3 чаша. Се согласувам, рецептот за оваа домашна adjika е многу лесен за паметење..

adjika со рен во банки

Речиси еден час ми треба да подготвам зеленчук. Најмногу време троши рен и лук. Потковицата треба да се измие од земја во неколку води, да се излупи и да се извитка во мелница за месо. Во електрична мелница за месо, ова се прави лесно, но во рачна мелница за месо, многу е потешко да се сврти. Само го лупам лукот и го поминувам заедно со рен преку мелница за месо. Излезе мачно ебање.

Само ги мијам доматите, ги исекувам случајно на парчиња од која било големина, ги извртувам во мелница за месо или ги сецкам во сад за блендер. И тоа, и друга опција ја гарантира потребната конзистентност. Излупам лути пиперки од семе. Партиции исто така секогаш се отстрануваат. Ако ги оставите, закуската ќе биде многу зачинета.

Bellвонче пиперка, мој омилен, пријатно е да се мие, лупе и се сече на коцки. Аромата од него е едноставно неверојатна. Исечкам слатки и лути пиперки во блендер, проследени со домати. Сите сецкани зеленчуци ги спојувам заедно во едно големо тенџере. Имам аџика дома варен во тава со дебело дно.

Пред да го вклучите шпоретот, додајте масло во тавата. Првата фаза на готвење трае 60 минути. Со текот на времето, јас периодично се мешам во содржината на тавата, инаку ќе се изгори adjika од доматите. На крајот од првата фаза, јас истурам целиот оцет во тавата, ја истурам целата сол, измешаме пијалак. Следниот чекор за готвење трае 40 минути.

Според мојот рецепт, зготвената леќата е густа, многу подебела од суровата адџика. Готовиот сос го шијам топло, сè додека не се излади, во стерилни тегли. Цврсто ги затегнувам капаците. Да се ​​чува на собна температура во оставата, чајната кујна. Во зима, овој мезе е добар со ладно варено месо и асип.

Аџика со јаболка и рен

Ако додадете јаболка, тогаш adjika со рен и лук ќе се здобијат со повеќе рафиниран вкус. Јас самиот навистина го сакам овој рецепт. Сакам кога состојките се земаат во еднакви количини. Лесно се сеќавам и готвам такви рецепти без лист за измамник. Овој сос од јаболка е еден од моите најдобри рецепти..

Јас го земам следниот зеленчук за килограм:

1. Јаболката.
  2. Bellвонче бибер.
  3. Кромид.
  4. Моркови.

суровини adjika со рен

Земам 4 парчиња:

1. Коњички.
  2. Глави со лук.
  3. Лути пиперки.

Главната состојка е зрели домати. Тие треба најмногу - 2 кг. Збир на зачини е најчест:

1. Масло - чаша.
  2. Оцет - 100 мл.
  3. Сол - 4 суп.л-патки. л.
  4. Шеќер - чаша.

За вкусно зачинување, јаболката секогаш зема слатко и кисело.

adjika со рен во банките на масата

Почнуваме да готвиме како и обично со миење и лупење на целиот зеленчук. Во измиени и исушени јаболка, извадете го јадрото со семе, јас не ја чистам кожата. Јас ги исекувам пиперките на половина и ги отстранувам семето. Истото го повторувам со лута пиперка. Коњи, лук, моркови, кора и мој. Сите зеленчуци, освен лукот, се сечат на произволни парчиња. Јас кршен лук во посебна чинија.

За сечкање зеленчук користам мелница за месо. Истурете го исецканиот зеленчук во тавата. Готвам, затворајќи го капакот, 60 минути. По ова време, додадете ги сите зачини и кршен лук, вриејте 5 минути, извадете го од шпоретот. Ние истураме врел сос во изматени тегли. Ние ги извртуваме банките. Тие треба да стојат наопаку барем еден ден под топло ќебе и само тогаш може да се спуштат во подрумот.

Вие ви нудиме избор од мојата adjika за зимата без готвење или сос со рен за кој е потребно готвење. Гответе или гответе субјекти суровини, треба да изберете многу.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака