Рецепти за брзо солење излупени домати за зима

Хостесите, земете пенкала, ќе споделам како да готвам домати без кора за зима. Оние што се мрзливи да ја отстранат кожата од доматите, силно ве советувам да ги прочитате рецептите. Вашите најблиски дефинитивно ќе ја ценат разликата во вкусот на оние домати кои се кисели со кожа и кисела домати според моите рецепти без кожа.

Конзервираните излупени домати секогаш се мали. Големото овошје може да ја изгуби својата форма во маринадата и да го уништи изгледот на садот. Земаме овошје со приближно иста големина, сите мали или сите со средна големина.

Со карактеристиките на овошјето за солење донесена одлука, преминете на примарна обработка. За почеток, земете две големи карлица. Во една истураме ладна вода, во втората ги ставаме измиените плодови. На секој измиен домат правам засек напречно во пределот на носот. Изрез го олеснува отстранувањето на кожата.

Додека правам парчиња, зовривам вода. Истурете ги доматите со врела вода. Тие се зголемија во мојата врела вода за кратко време од 30 до 40 секунди. Потоа, бргу ги фрлам со креветчето во блискиот слив со ладна вода. Следно е прашање на технологија, ракав - и сите домати се голи. Кожата е испукана и лесно се одвојува од овошјето.

излупени домати во сопствениот сок

Наједноставниот рецепт за кисела домати без кожа

Започнете со наједноставниот рецепт за домати без кожа за зимата. За тоа, потребни ви се само 800 гр излупени домати и вообичаен пакет на состојки за саламура:

1. Сол.
  2. Шеќер.
  3. Оцет.
  4. Ловоров лист.
  5. Сладок грашок.

Од списокот ставете само оцет, сол и шеќер по стапка лажица. Сите други зачини по ваш вкус. За вкус, додајте половина од бугарската, зрела пиперка, мал куп копар и неколку чешниња од лук на овој кисела рецепт од домати.

Земаме претходно подготвени домати без кожи. Плодовите ги ставаме во тегла, претходно стерилизирајќи го за двојка. На дното на конзервата е веќе лаврушка, копра, каранфилче од лук и други зачинети зачини. На врвот на доматите ставаме половина пиперка, исечена на два дела.

Теглата се поставува убаво, можете да ја наполните со ладна вода што врие. Јас врием вода во чајник, пополнете ги плодовите, оставете да отстои 8-10 минути. За да направам маринада, земам тенџере и истурам вода од конзерва во неа. Ја испраќам тавата до шпоретот, истурам сол и шеќер во водата, ја доведам до вриење.

Истурам зеленчук во маринада што врие, истурам 1-2 лажици оцет во неа. Марината од доматите може безбедно да се валани со капак варен 5 минути. Банката мора да се преврти и во оваа позиција да се стави на подот, покриена со нешто топло. Кога ќе се олади, можете да го исчистите во оставата, чајната кујна.

кисела домат без кожа

Дневни домати без кожи во ладна маринада

Брз рецепт го бараат сите пријатели кои ги пробале моите кисели домати, иако, да бидам искрен, тие повеќе личат на солени домати. Сите затоа што солењето се јавува во ладна саламура.

Прво ја готвам маринадата, треба да се излади. Земам 1 литар вода помина низ филтерот. Врием вода во тенџере, истурам 50 гр сол, 120 гр шеќер. Извадете го тенџере зовриена вода од шпоретот, додадете 100 ml маса оцет, издвои да се излади.

Јас земам точно 1 кг домати. Јас го чистам патот. Јас, исто така, земам 1 кромид, 1 бибер, 1 мал куп копра. Јас ги исекувам кромидот и пиперките во тенки ленти. Копам копар во две води и се исекувам по случаен избор. Мешам копар, кромид половина прстени и рендан пипер. Претпочитам да го готвам овој рецепт со лук, исецкам неколку парчиња и да додадете во мешавината од копра.

Јас ја стерилизирам теглата. Го пополнувам со слоеви: слој домати, слој од мешавина од копар. Оладената маринада ја истурам во исполнетата тегла. Ние никогаш не навиваме зеленчук за овој рецепт. Солените домати ги ставаме во фрижидер. Буквално за еден ден целото семејство веќе јаде лесни солени домати.

излупени домати во тегли на масата

Домати во домати

Сакам домати во мојот сок. Еднаш, поради недостаток на време, ги готвев на свој начин. Сега ќе ти кажам како. Јас одбрав околу 2 кг зрели домати, ги исеков на парчиња, ги ставав во тенџере и го ставав на шпорет за малку топлина.

Јас зедов домат од тиква со средна големина на тегла од 3 литри, ги излупив од кожи и ги ставив во подготвена, изматена стерилизирана тегла. Зовриена вода во котел и се истури во тегла.

Варени домати варени 30-40 минути, додаде 1 суп.л-патки. л сол, шеќер, отстранет од шпоретот. Од конзерва, водата се истури во мијалник, ја наполни со маринада направена од сецкани домати и го искриви капакот. Ги советувам оние што зачувуваат зеленчук да го испробаат мојот рецепт. Гответе брзо, јадете вкусно.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака