Вкусни рецепти за собирање тиквички со грав за зимата

На есен сакам да направам подготовки од зеленчук. Потребно е многу време да се готви. Во зима, јас започнувам среќно време да се опуштам од грижите во земјата. Willе добиете од полицата зготвена тиквички со грав за зимата и вкусно гарнир за месо, колбаси, колбаси од скара, подготвени. Во мојот готвач не е еден, туку неколку рецепти на срдечни, зимски салати. Сега ќе споделам со вас. Прво во моето рангирање - кавијар со сквош со грав.

Утрото ја истурам водата од грав, истурам свежа и ја ставам на шпоретот. Водата е малку солена. Гответе го гравот додека половина не зготви на тивок оган 30 минути. Во меѓувреме, правење тиквички. До падот, имам поголем број од нив. Изберете која било.

Ги земам оние што нема да се чуваат долго време - со искинати уредни опашки. Пред лупење, го мијам и само тогаш лупам. Јас ги исекувам тиквичките на парчиња, така што е полесно да се добие семе од тиквички. Исплакнувам и исекувам коцки тиквички без семиња и кора. Чистите тиквички вртат 3 кг.

Нанесе моркови и кромид. На едната и на другите им се потребни 2 парчиња. Јас не земам ситница, туку зеленчук со добра, голема големина. Јас го чистам, измивам, исечете го кромидот на коцки, истријте ги морковите на редовен ренде. Ставам 2 тави на шпоретот. На оној што е помалку, јас пржем моркови и кромид, на оној што е повеќе - тиквички. Двете тави, пред-маснат добро со растително масло.

тиквички со грав во тегли

Јас ги префрлам тиквичките и пржениот зеленчук во голем чорба, додајте:

• 100 гр доматно пире;
  • 20 гр сол и шеќер.

Јас чорбам зеленчук 30 минути, додавам готови грав на нив, 2 чешниња од лук мелени на преса, 30 мл оцет, 50 мл растително масло, промешајте, 10 минути чорба, затворајќи го капакот. Во ова време, јас подготвувам тегли (рудникот, стерилизирам). Готовиот работен дел го поставам во чисти тегли, го затворам со капаци, го испраќам за складирање. Обично банките се покриени со ќебе неколку дена. Јас го правам истото, но не секогаш.

Грав во сос од домати

Дури и во детството, таа сакаше грав во сос од домати. Нејзината мајка го купила во продавница. Најдов рецепт за вкусно јадење на Интернет и се обидов да го повторам. Експериментот беше успешен. Празното беше ценето од сите пријатели. Среќна сум што го споделив рецептот.

Ставив 1 кг бел грав да зготви. Извадам електрична мелница за месо. Willе исечкам домати на неа. Тие се потребни за правење сос од домати. Потребни ви се точно 3 кг. Ја чистам кожата со домат. Доматите ги ставам во шлаг, неколку секунди во врела вода, кожата лета од себе, треба само малку да му помогнете.

Ставив тава со голем волумен на шпоретот. Во неа ја истурам подготовката за сосот и ги попрскам зачините:

• Црн пипер;
  • Црвена пиперка;
  • Шеќер 1 лажица масло. л;
  • Сол 1 суп.л-патки. л;
  • Залив лист 4 парчиња.

Бибер треба да се постави по ваш вкус. За loversубителите на зачинета, можете да истурете лажичка. Јас го готвам сосот 30 минути. Подготвени бели грав се испраќаат во тенџере со сос, чорба 10 минути. Додека не пристигне работното парче, јас ги мијам теглите со половина литар, ги стерилизирам, изложувам грав во сосот. Ги навивам бреговите и ги ставам во складиште во подрумот. Ако немате подрум, затворете ги лименките и ставете го на долната полица на фрижидерот.

тиквички со грав во тегли на масата

Вкусна салата од тиквички со грав

Се надевам дека сите ќе уживаат во задоволувачки и вкусен рецепт за тиквички со грав за зимата. Готвењето е лесно и пријатно. Сок од домати - 1 литар подготвувам, чувајте. За овој волумен сок чистам од семиња и кожи 3 кг тиквички.

Јас ги исеков тиквичките на коцки. Се обидувам да ги направам со иста големина. Јас не го исекувам многу тенки за да не се распадне за време на готвењето. Грав 2 суп.л-патки. Јас готвам однапред, прво натопете 8-12 часа, а потоа гответе додека не се подготви скоро.

Покрај грав и тиквички, потребни ви се и 500 гр сладок пипер. За убавина, можете да земете мулти-обоени пиперки: жолта, зелена, црвена. Јас чистам пиперки од семе и партиции, исечени на коцки.

Јас го ставам целиот зеленчук во голем тенџере. Додадете зачини (сол, бибер) по вкус, шеќер 200 гр, растително масло 1 лажица масло. и целиот сок од домати. Варете зеленчук 60 минути. На самиот крај истурам една лажица оцет.

Земам стерилни тегли и капаци. Истурам врел зимски мезе во тегли и цврсто ги превртувам со капаци. Тегите ги завиткам во топло ќебе, така што тие ќе останат подолго жешко. Два дена подоцна, јас испраќам лименки со тиквички за зимата во подрумот за складирање.

Неверојатна салата од зеленчук

Од тиквички можете да готвите неверојатна салата за зимата. Потреба за берба и друг зеленчук:

1. Бел грав.
  2. Домати.
  3. Сладок пипер.
  4. Јаболката.

Потопете 500 гр грав 6-12 часа, врие, исфрлете во колдер. Ајде да земеме домати. Земете 1,5 кг. Од нив ќе го подготвиме сосот. Кожата треба да се отстрани. За да ја олесниме нашата работа, измазнете домати со врела вода.

тиквички со грав во сад

Мелените домати ќе бидат блендер. Испраќање домат во сад за блендер, исечете ги на 4 дела. Земете 4-5 јаболка за сосот. По отстранувањето на семето треба да се добие 500 гр.

Мелете јаболка и домати додека не се пират. Истурете го сосот од јаболко и домат во тава, таму испраќаме 200 мл растително масло, 100 гр сол, 150 гр шеќер. Додека сосот врие, исчистете ги и исечете ги bellвончените пиперки на квадрати. Потребно е во чиста форма 0,7 кг.

Останува да ги подготвиме тиквичките. Без кожи и семиња, треба да добиете 3 кг. Исечете го месото на коцки. Истурете го целиот зеленчук во тенџере со сос. Варете ја масата на зеленчук во текот на минимална топлина 40 минути.

тиквички со грав во тегли на масата

На крајот на готвењето, 15 минути пред крајот, додадете 100 гр сецкан лук, 3-4 минути пред крајот на готвењето, истурете во оцет 3-4 лажици. л Ние ја истураме добиената вкусна во банки и ја чекаме зимата.

Тиквички за зимата е вкусен и здрав. Прочитајте ги рецептите и започнете со готвење сè додека снема снабдувањето со тиквички.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака