Разновидноста на видот на модар патлиџан рапидно расте секоја година. До неодамна, не секој градинар се занимаваше со одгледување на овој зеленчук корисен за витамини. Благодарение на развојот на генетиката, појавата на нови хибридни сорти, репродукцијата на модар патлиџан стана подостапна и многу полесна.
Оваа статија ќе се фокусира на доцната разновидност на модар патлиџан со привлечно име „Мишутка“.
Опис
Модар патлиџан "Мишутка", како што е забележано порано, е класифицирано како сорта со доцна зреење. Фабриката може да се одгледува и во стаклена градина и на отворено. Времето на целосно зреење на овошјето е 130-145 дена. Продуктивност - висока.
Модар патлиџан од оваа сорта е во форма на круша и темно виолетова, речиси црна боја. Масата на еден зеленчук може да достигне 250 грама. Пулпата е бела, без горчина.
Во готвењето, сортата се користи за конзервирање, готвење на прв и втор курс.
Внимание! Модар патлиџан „Мишутка“ има една светла карактеристика, благодарение на што дава висок принос: истовремено формирање на две или три овошја на една четка.
Одгледување и грижа
Семињата почнуваат да се сеат на садници кон крајот на февруари - почетокот на март. Растенијата нуркаат само кога 2-3 вистински лисја се појавуваат на грмушката. Learnе научите како правилно да го подигнете од видеото:
Садење садници во стаклена градина се врши кон крајот на мај, а на отворено на почетокот на јуни.
По формирањето на јајниците, неопходно е да се исече вишокот овошје за да се подобри квалитетот на идниот зеленчук. Сите мали inflorescences треба да се отстранат, оставајќи само 5-6 од најголемите јајници.
На растението не му треба посебна грижа. Од потребните услови за растење, може да се забележи следново:
обилно и навремено наводнување;
градинарски лисја и мали плодови;
олабавување на почвата;
ѓубрење грмушки со ѓубрива.
Бербата се изведува по 130-145 дена по садењето семе..
Чувајте зеленчук на ладни, добро проветрени места. За да се зголеми периодот на складирање, модар патлиџан може да се замрзне или суши, како и кисела или зачувана за зимата.
Прегледи
Виктор, 34 години, Смоленск
Одгледувањето модар патлиџан е мое хоби. Секоја година експериментирам и купувам нови семиња. Годинава ја стави „Мишутка“. Прво привлече внимание на името и убавото пакување. Во торбата имало 20 семиња. Тие се воздигнаа, изненадувачки, брзо и спогодбено. Садници растат силни. Планирав да одгледувам модар патлиџан во градината, така што во јуни засадив садници на отворено. Наскоро се појави јајник. Ми беше драго што на една гранка беа врзани неколку овошја во исто време. До август, веќе бев на бербата на првата култура. На непцето, овошјето се покажало нежно, без горчина. Разликата ме задоволи не само со неговата продуктивност, туку и со неговиот вкус..
Елена, 42 години, Сочи
Веќе повеќе од една година одгледувам модри патлиџани на мојата лична парцела. Разновидноста „Мишутка“ се појави на мојата градина релативно неодамна. И покрај фактот дека овој претставник на зеленчук припаѓа на доцните сорти, јас го засадив не во стаклена градина, туку на отворено на почетокот на јуни. Продуктивноста беше доста висока. На една грмушка, зеленчукот висеше како еден куп грозје. Квалитетите на вкусот исто така ме израдуваа. Пулпата воопшто не е горчлива, нежна, сочна. Во принцип, јас бев задоволен од оценката. Следната година дефинитивно ќе го спуштам на мојата страница повторно.
Александар, 36 години, Могилев, Република Белорусија
Таквата растителна култура како модар патлиџан се појави на мојата страница само минатата година. Претходно, јас дури и не се обидов да го одгледувам овој зеленчук, но сè се смени кога еден сосед во земјата зборуваше за корисни својства на модар патлиџан и го третираше со своите подготовки. Веднаш засадив две сосема различни сорти: една - рана, а втората - доцна. Доцната сорта со слаткото име „Мишутка“ се покажа како многу плодна од раната, што на почетокот малку ме шокираше. По вкус, двете сорти беа на врвот. Бев задоволен од целосното отсуство на горчина карактеристика на модар патлиџан во пулпата и мала количина семе. Готвев скоро сè од зеленчук. Јас сум многу задоволен од резултатот. Сега ќе одгледувам модар патлиџан секоја година и ќе ги израдувам моите најблиски со витамини и многу садови и конзерви што наводнуваат со уста.