Сорти на пурпурни моркови

Корисните својства на обичните моркови му се познати на човекот уште од детството. Овој зеленчук го цениме за неговиот вкус, богатството на витамини, минерали и каротин, кој се наоѓа во големи количини кај коренските култури. Малкумина од нас мислеа дека првично зеленчук, кој бил толку здрав и познат на сите со светла портокалова боја, е виолетова.

Виолетова моркови

Во античко време, на ваквата разновидност моркови им се припишувале многу корисни својства, а долго време дури верувале дека со помош на необична култура на култури може да се излечат голем број на сериозни болести. Појавата на такви суеверија е тесно поврзана со бојата. Тој е тој што сведочи за високата содржина на каротин, витамини и минерали, толку неопходни за човечкото тело.

Денес, морковите цврсто влегоа во нашите животи, стана неопходна компонента на секое јадење. Поради неговиот вкус, од него се правеле сокови, додадени во зелените салати не само во варена, туку и во сурова форма.

Виолетова моркови - Најдобри сорти

Постојат неколку видови на оваа пурпурна растителна култура. Најпопуларните меѓу нив се:

• "Виолетова еликсир";
  • "Змеј";
  • Космички виолетова

"Виолетова еликсир"

Коренските култури од сортата Виолетова еликсир можат лесно да се разликуваат од сите други со карактеристична виолетова-виолетова боја надвор. Внатре, виолетовиот морков има жолтеникаво-портокалово јадро. Како и повеќето претставници на видовите, пурпурните моркови се екстремно богати со витамини и минерали..

Змеј

Разновидноста „Змеј“ има светло виолетова боја од надвор и портокалово јадро. Овој зеленчук е сладок по вкус, содржи голема количина на витамин А и бета-каротин.

Змеј

Космички виолетова

Космички виолетова

Разликата Cosmic Purple исто така припаѓа на најразлични моркови од виолетова боја, иако внатре, како што можете да видите на фотографијата, коренот на културата е целосно обоен во портокалова тон. Малина-виолетова боја е присутна само од надвор во мала количина..

Расте пурпурни моркови

Растењето таква егзотична култура на вашата лична парцела не е голема работа. Коренот на невообичаена боја за нас, како неговиот пандан, обичен морков, не треба да создава посебни услови за одгледување и не бара посебна грижа.

Семињата од пурпурна моркови се исклучително ретки на полиците за тргување, но ако навистина сакате, тие можат да се најдат на Интернет или да се купат во специјализирани продавници.

Внимание! Семето на пурпурни моркови имаат добра ртење, според тоа, имаат мала амбалажа.

Сеење семе на отворено треба да се изврши во рана пролет. Во лето, садници се напои, како што е потребно, олабавување, ја оплодуваат почвата и се разредуваат тенки пукачки. Бербата се врши во последните месеци на есента..

Корисни лековити својства на пурпурни моркови

Меѓу позитивните квалитети на необична растителна култура, треба да се забележи следново:

1. Го спречува појавувањето и развојот на клетките на ракот во организмот.
  2. Има антиинфламаторно дејство.
  3. Го зајакнува имунолошкиот систем.
  4. Го спречува развојот на болести на кардиоваскуларниот систем и болести на вените.
  5. Помага при нормализирање на крвниот притисок и намалување на холестеролот во крвта..
  6. Го подобрува изгледот на кожата, косата, ноктите.

Морковите се вистински склад со витамини и хранливи материи што се сведува на нас уште од античко време. Чувството на човекот за егзотични и необични работи, создаде наплив на популарност на долго заборавениот претходник на добро познатите моркови, кој, благодарение на нејзината боја, беше исто така многу корисен за човечкото тело.

Прегледи

Алина, 32 години, Перм
Видов фотографии од необични моркови на Интернет. Бојата ме заинтригираше. Решив да се обидам да пораснам такво чудо на мојата страница. Купив семе. Отпрвин бев малку вознемирена што во пакетот имаше неколку семиња. На мое изненадување, скоро 100% се искачи. Се грижев за необичен зеленчук, како и вообичаените моркови од портокал. Продуктивноста е добра. Дегустира сладок, дури и многу сладок. Убавината во странство им се допадна на децата. Следната година дефинитивно повторно ќе засадам толку убава и здрава култура.
Олга, 35 години, Харков
Веќе многу години растев моркови на мојата страница. Оваа година еден пријател донесе торба со многу необичен виолетов зеленчук за мене. Отпрвин бев шокиран. Мислев дека ова е уште еден рекламен потег. Но, сепак решив да пробам. На мое изненадување, морковите навистина пораснаа виолетова боја. Отпрвин, не се осмелив да пробам необичен, на прв поглед, зеленчук за вкус долго време. Кога се осмели, се шокираше. Вкусот пријатно ме изненади. Пулпата е сочна, слатка. Решив да направам салата. Сите мои домаќинства не можеа да погодат долго време, а потоа верувам дека тоа беа морковите во салатата што беа виолетови. Покрај тоа, прочитав во една од написите дека таквата растителна култура е покорисна од вообичаеното. Willе го испробам по мое лично искуство.
Валентина Иванова, 63 години, Новосибирск
За фактот дека во природата има најразлични пурпурни моркови, научив од ќерка ми. Јас работам во градината од рана пролет до есен. Јас секогаш растат многу различни зеленчук и овошје. Веќе подолго време знам дека морковите имаат корисни својства. Со негова помош, јас одржувам нормален притисок. Кога ќерка ми рече дека културата на виолетова корен е многу поздрава од портокаловата, таа не веруваше веднаш во тоа. Растеше. Го пробав Се покажа дека има право. Навистина, се чувствувам одлично, притисокот не ми пречи. Многу благодарам на толку необично, лековито чудо зеленчук.
Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака