Морков долјанка

Меѓу сорти со доцна зреење, морковот "Долјанка" се издвојува за неговите извонредни квалитети.

Доyанка

Разновидност тестирана од неколку генерации градинари. Тој се стекна со доверба и почит кон непретенциозност, висока продуктивност и одличен вкус. Дури и мал кревет засаден со семе од морков "Долјанка" е во состојба да ги задоволи потребите на семејството за целата сезона. И за оние што продаваат зеленчук, Долјанка е најсоодветен избор. Презентирање на висина, добар квалитет на чување, хранлива вредност не се намалува до средината на зимата.

Наведувањето на сите придобивки од доцна зрелите моркови "Долјанка" е прилично едноставно. Оваа сорта ги задоволува сите потреби на градинари и купувачи:

1. Добра ртење. Семето ртат толку добро што редовите треба да се исцрпат. Треба да се запомни дека треба да ги извлечете дополнителните коренови култури вертикално нагоре, без да го тресете растението. Ова ќе помогне да се заштитат растечките моркови од оштетување..
  2. Висококвалитетна презентација. Коренските култури имаат класичен конусен облик со зашилен врв и со зеленикава врв. Морковот е долг, со мазна кожа, средна ширина, многу убав и наводнување со уста.
  3. Висок принос. Дури и под просечни услови за одгледување, морковите од Долјанка овозможуваат да се соберат повеќе од 8 кг зеленчук на 1 км км. m земја. Ако обезбедете квалитетна грижа за оваа сорта, тогаш таквиот морков ќе стане постојан жител на страницата.
  4. Висок процент на хранливи материи. Содржината на каротин (главната вредна компонента на моркови), шеќери, аминокиселини и витамини ви овозможува да користите "Долјанка" во диети за деца и за програми за диети. Свежо исцедениот сок совршено го зајакнува имунолошкиот систем, помага во обновувањето на телото по преоптоварување или болест.
  5. Непретенциозност на сортата до растечките услови. Сортата е толерантна кон суша. Редовно наводнување е потребно за време на периодот на раст на корените култури. Инаку, недостаток на влага доведува до намалување на големината на моркови и „роговидливост“ (дополнителни страни се растат на страничната површина). Моркови "Dolyanka" не е под влијание на муви од моркови и фусариум. Кореновата култура се испакнува малку над почвата, што го олеснува бербата.

Градинарите високо ја ценат разновидноста и ја препорачуваат за одгледување во сите региони.

Прегледи

Татјана Василиевна, регионот Белгород.
Јас не сметам дека сум искусен одгледувач на зеленчуци, така што До Dolанка е за мене најсоодветната сорта на моркови. Никогаш не се грижам за ртење на семе, можам да сејам во секое време. Сорти со доцна зреење се многу корисни. Со рано сеење, ќе соберете во вообичаеното време. Ако малку доцните, тогаш „групата“ сепак ќе расте.
Ирина Карпова, московски регион.
Оваа сорта ја одгледуваше мајка ми. Од детството, сакав сок од морков. Кога таа почна да сади зеленчук, главниот вид моркови за мене беше „Долјанка“. Дел од семето се сее кон крајот на есента пред зимата, дел во пролетта. Цела година семејството празнува на вкусни крцкави моркови. Сочноста е таква што не е потребен напор за да се добие сокот. Препорачувам на сите што не можат да работат во градината цел ден. Долјанка совршено толерира поедноставена нега.
Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака