Зелка нозоми 11

Во пролетта и на самиот почеток на летото, и покрај општото будење и цветање на природата, за една личност започнува прилично тежок период. Навистина, покрај најраните зелени и ротквици, практично ништо не зрее во градините, а сите зимски подготовки или завршија, или веќе станаа малку здодевни, а јас сакам нешто свежо и витамин. Во овој случај, вистинското спасение ќе биде одгледување на најраната зрела сорта на зелка на нивната парцела, која ќе може да зрее веднаш кон крајот на мај и почетокот на јуни и на целото семејство ќе му обезбеди рани витамини. И ако таквата зелка е сè уште плодна, скромен и вкусна, тогаш едноставно нема да има цена.

Зелка Нозоми е неверојатен претставник на кралското зелка, кое ги исполнува сите горенаведени барања. Се разбира, станува збор за хибридна, но градинарите ретко ги добиваат семето од зелка, бидејќи за ова е неопходно да се остават неколку растенија во втората година. Затоа, одгледувањето на оваа зелка сигурно ќе им се допадне и на искусните занаетчии и на почетниците градинари.

Историја на потекло

Зелка Нозоми Ф1 беше добиена на одгледување станица во Франција и токму овие семиња дозволија официјално да се регистрираат во Државниот регистар на Руската Федерација во 2007 година. Иако ако некој што купува семе во фабричкото пакување ги чита информациите отпечатени таму, тој ќе се изненади кога ќе види дека семето од зелка од Нозоми се произведува од јапонската компанија Саката. Не постои противречност.

Внимание! Компанијата „Саката“, основана пред повеќе од сто години во јапонскиот град Јокохама, уште во 1998 година отвори станица за размножување во Франција, а во 2003 година целосно ја пресели својата седиште од цела Европа во Франција.

Така, многу од семето што го добиваме од оваа компанија може да се произведува во Франција и во другите европски земји..

Семките од зелка од Нозоми беа препорачани за употреба во регионот на Северен Кавказ. И покрај ова, хибридниот зелка од Нозоми се одгледува во многу региони во нашата земја, вклучително и под засолништата на пролетните филмови.

Опис и карактеристики на хибридот

Зелка Нозоми е една од најраните датуми на зреење. По само 50-60 дена по пресадување садници на постојано место, веќе можете да соберете целосна култура. Се разбира, садници од зелка сами одгледуваат околу еден месец од сеидба. Но, како и да е, можете традиционално да засадите семе од зелка за садници во март и на крајот на мај веќе уживате во свеж витамин зеленчук.

Но, раното зреење не е главната карактеристика на овој хибрид. Уште поважно е уште едно - нејзината продуктивност и карактеристики на главата на зелка. Приносот на зелка Нозоми е доста на ниво на сорти на зелка од средната сезона и е околу 315 c / ha. За обичен летен жител, поважно е овој хибрид да може да формира цврсти глави зелка со тежина до 2,5 кг секоја од нив. Хибридниот Нозоми, исто така, се карактеризира со прилично висок принос на производи што се продаваат - тоа е 90%. Шефовите на зелка може за некое време да останат на лозата, без да ја изгубат својата привлечна презентација.

Забелешка! Овој хибрид е исто така добар за транспорт..

Покрај тоа, зелката Нозоми е отпорна на алтернароза и бактериско гниење..

Карактеристики

Хибридни растенија Нозоми се силни, имаат добра енергија за раст и релативна непретенциозност на растечките услови. Самите лисја се мали, сиво-зелена боја, меурчиња, малку брановидни по должината на работ, имаат восок слој со интензитет.

Хибридните формираат привлечни сјајни глави на зелка со следниве карактеристики:

• Тркалезна форма на главата.
  • Густината на зелката е голема - е 4,5 поени на скала од пет точки.
  • На дел, главите зелка може да имаат жолтеникаво-бела нијанса..
  • Внатрешен трупец со средна должина, многу краток надворешен.
  • Тежината на главата на зелка во просек е 1,3-2,0 кг.
  • Главите се отпорни на пукање, дури и со прекумерна влага.
  • Вкусот на зелка Нозоми е оценет како добар и одличен.
  • Главите на зелка не се чуваат многу долго и се наменети, пред сè, за свежа потрошувачка.
Забелешка! Иако, судејќи според прегледите, многу хостеси создаваат многу јадења од зелка од Нозоми, чорба, кисела краставица, па дури и додаваат сол на тоа, сепак, за моментална потрошувачка.

Осврти градинари

Градинарите кои одгледуваа зелка од Нозоми ентузијастички зборуваат за тоа, бидејќи неговите карактеристики се разликуваат на подобро од многу други сорти на рана зелка.

Алена, 39 години, Белгород
Минатата година, решив да се обидам да одгледувам два рани хибриди. зелка палета и Нозоми. Пред тоа, веќе се разочарав во раната зелка, бидејќи или беа врзани многу малку глави, или воопшто не зрееше, и ако главите беа врзани, тие беа лабави и без вкус. Да бидам искрен, мислев дека ова е одлика на рано зелка и не може да биде поинаку. И минатата година, таа порасна садници на Нозоми и Парел. И сега разбирам каква рана зелка може да биде. Двете хибриди задоволни со големи, густи и сочни глави од зелка со изненадувачки нежен и пријатен вкус. Во принцип, тие не повредија ништо, што исто така беше добро. Отпрвин, јас одгледував садници во стаклена градина, така што излезе силен и залиен, затоа што во една куќа излегува дека е издолжена и ослабена. И веќе на почетокот на мај таа ја слета на отворено. Најпрво се покри со повратни мразови со лутрасил. Но, зелката без мраз не беше ништо. И веќе во јуни уживав во вистинска сочна зелка.
Ана, 43 години, Краснодар
Навистина ми се допаѓаат неодамна семето на компанијата Престиж. Сè што засадувам, и краставици, домати и пиперки одлично работат. И сорти на зелка се изненадувачки. Успеав да пораснам за прв пат во животот дури и карфиол, кој никогаш претходно не ме задоволувал. Особено сакам да зборувам за белата зелка од Нозоми. Таа само ме удри. Од сите познати видови бела зелка, таа е најрана. Јас го засадив прво на почетокот на април садници, а потоа на крајот на април веднаш во земја. Овој хибрид од зелка е неверојатно отпорен на сите неповолни временски услови и други несреќи, како болви и разни штетници. Иако јас, се разбира, попрскав садници со дрво пепел и покриени инсекти со тенок лутрасил. Но, хибридниот Нозоми ги издржи сите несреќи многу стабилно и тоа не влијаеше на неговата понатамошна жетва. И кога главите на зелка зрееја, јас бев зачуден од тоа колку се сочни и дебели. Нивниот вкус беше исто така повеќе од добар. Нашето семејство уживаше скоро секој ден со различни јадења од зелка скоро секој ден: правев салати, ја посолував, а потоа направив зелка кисела зелка, ја кисела. Тие дури и го возеа еднаш да го продадат на пазарот, толку многу порасна. Мажот дури се пошегувал дека е време да се отвори бизнис на рана зелка. Но, во торбата имаше само 20 семиња - и таква култура! Ништо не недостасува.
Павел, 47 години, Воронеж
Долго време правам зелка. Тој култивирал разни сорти, вклучително и за продажба. Но, откако ја испробав Нозоми, не засадив друга рана зелка. Подобро е да растеме една работа, но сигурно е и сигурно знаете дека нема да ве изневери. И по вкус не може да се спореди со други рани сорти - слатка, сочна. Кога ги ставам на пазарот густите глави од зелка, луѓето секогаш прашуваат каква е сортата и се прашувам како може да изгледа вака раната зелка. И оние што купуваат се враќаат повторно. Јас посеам семе за семе, во најраните можни датуми, почнувајќи од март до почетокот на април. Веднаш по ртењето, ги ставив кутиите на улица, особено ако времето е сончево. И во текот на ноќта, ако нема сериозни мразови, го оставам во стаклена градина, покривајќи го со слој од транспарентен материјал за покривање. Но, садници се здрави, сквотови, тие не се плашат од никакви тешкотии. По појавувањето на првите вистински лисја, се хранам со органска храна и натоварувам. Нуркајте садници веднаш во земјата под лакови во април. Се продлабочувам нужно до првите вистински лисја. Јас испрскав со некој стимулатор за раст се додека конечно не се вкорени. И тогаш расте со скокови и граници. Останува само да се вода и да се храни. И доста е убаво созрева, па останува да се надеваме на брзо спроведување. Но, сакам дека главите не попуштат на зрелоста. Дури и ако немам време да отстранам сè одеднаш, тогаш преостанатите глави зелка може да издржат уште една недела и ништо.

Заклучок

Зелка Нозоми собира позитивни критики и од аматерите и од професионалните градинари. Никој не може да помине покрај нејзините полни глави сочен вкус, а непретенциозноста во одгледувањето може да даде надеж да ја одгледува дури и за оние за кои зелката е сè уште тајна за седум пломби.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака