Омилен кајсија од пипер

Слатка bellвонче пиперка е популарен зеленчук кај градинарите. На крајот на краиштата, неговите плодови се потребни за подготовка на многу јадења. Повеќето видови првично се појавиле во странство. Но, тука ни се допадна и оваа деликатес. Еден зеленчук има потреба од соодветна грижа, иако културата вреди да се потруди. Честопати, од една грмушка можете да соберете многу овошја кои се разликуваат по одличен вкус и квалитет..

Омилен кајсија

Отпуштање

Пред да садите семе од пиперка, тие треба да бидат подготвени, можете да започнете од 25 јануари до 10 февруари. Прво, треба да ги држите во слаб раствор на калиум перманганат 15 минути, а потоа исплакнете и 11 часа ставете го во стимулатор за раст или раствор на елементи во трагови. Потоа повторно, треба да го исплакнете семето и да ги држите 2 дена во влажна состојба. Вие не можете веднаш да засадите пиперка во земја. Чекаме да никне садници, а веќе го садиме на отворено.

Откако ќе се појави зеле, растението треба да се пресели на загревање, така што пиперката не замрзнува. Овој зеленчук се одликува со својата термофилност. Приближната температура во затворено е од 20 до 25 Целзиусови степени. Светлината е исто така важна кога просторијата е темна, треба да вклучите ЛЕР или флуоресцентни ламби. Треба да се напои само со топла вода.

И во мај можете да засадите садници на постојано место. Кога е покриено со филм, тогаш на 10-20 мај, ако фабриката е засадена на отворено, на 20-30 мај. Ако е предвидено ладење, тогаш треба да ја пролеете почвата околу растенијата, да ставите лакови над нив и да ги покриете со филм.

Класификација на видови

Одделни сорти на слатка пиперка, како и многу други култури, можат да се совпаднат со нивната зрелост.

Тие се поделени на:

• Рано и суетно. Таквите семиња по ртење имаат време да созреваат за 100-120 дена. Меѓу овој вид семе, има многу добри сорти кои се одликуваат со нивниот квалитет и вкус..
  • Среден. Откако ќе се појават зеле, овошјето може да се бере по 120-135 дена. Интересно е, ако ги засадите малку порано од датумот на доспевање, тогаш овој вид ќе созрее со раниот. Ако малку го затегнете садењето, тогаш можете да соберете со подоцнежните сорти.
  • Доцна и многу доцна. Само 135-150 дена по ртење на семе, а понекогаш дури и малку подоцна, можете да соберете.

Изборот на семе и сорти е можеби една од најважните фази, ако одвоите време и изберете соодветна сорта, тогаш последователно ќе има значително помалку проблеми. Но, треба да се избере индивидуално, почнувајќи од посакуваниот резултат. Следно, би сакал да разгледам еден од најуниверзалните типови.

Опис

Бибер "Омилен кајсија" се однесува на раните сорти на созревање. Омиленото зрее за околу 100 дена. Willе расте добро и на отворено подрачје и во стаклена градина. Самата фабрика не е многу висока, достигнува максимум половина метар. Може да се садат 5-8 парчиња на 1 м². И на една грмушка растат околу 20 овошја, така што нивната компактност не може да се забележи. Ова е многу слатка и вкусна сорта, може да се јаде во која било форма, таа е погодна за готвење и зачувување.

Обликот на пиперката наликува на конус. Изгледа сјајна и мазна на допир. Кога омилената зрее, бибер станува светло зелена, а по светла боја на кајсија. Дебелината на wallидот е 7 мм, а самото овошје тежи во просек 150 грама.

За да се добие брза добра култура, дозволено е да се користат специјални стимуланси за раст на растенијата.

Придобивките

• Висок принос;
  • Тешки месести плодови;
  • Брзо пее;
  • Отпорен на болести;
  • При готвењето, може да се користи за разни јадења;
  • Расте и во услови на стаклена градина и во отворено;
  • Плодот е многу миризлив, има вкус добро и изгледа убаво;
  • Временските услови не го исплашат..

Ова е доволно добра опција за садење, затоа што во основа многу варијанти на слатка пиперка се неверојатно бараат и склони кон голем број на болести, тие треба постојано да се следат. Но, оваа сорта, како што споменавме погоре, не може да се нарече чуден, може да расте во какви било услови. Главната работа е да се добие доволно висококвалитетно семе. За да избегнете инциденти, подобро е да изберете докажани компании.

Прегледи на потрошувачи

Колоколникова С., 45 години, Кабаровск
„Омилен кајсија“ го купи својот сопруг, советувал во продавницата. Таа самата честопати слушнала добри прегледи. Пофален убав изглед и вкус. Веќе сум летен жител со искуство, па направив сè на вообичаен начин: садници, потоа садење. Theетвата беше добра; од една грмушка собрав околу 18 овошја. Фабриката не бара скрупулозна грижа, не се појавија никакви проблеми. Самиот зеленчук е вкусен и сочен. Дали лечо, сите навистина се допаднаа.
Ловцова И.С., Астрахан
Решив да ја купам омилената пиперка кајсија за прв пат. Јас сум поддржувач на раните сорти, некако е поудобно за мене. Претходно, главно ја купив сортата Лумина и сè беше добро, но описот беше интересен. Беше многу интересно да се обидеме. Како резултат, собрав добра жетва, плодовите се вкусни и зрели на време. Немаше посебна гужва, засадени садници, а потоа наводнување и, се разбира, не заборавив на ѓубрива.
Гончарова Ана, 25 години, Ижевск
Никогаш не се ангажирав во градина, моето единствено искуство ми помагаше на мајка ми. Само не двоумете се да го направите тоа што го прашаа. Но, се случи така што мајка ми мораше да замине, а градината веќе беше засадена. Затоа, морав сам да се грижам за тоа, штета е што трудот веќе инвестираше. Немаше прашања со омилената пиперка кајсија, што не може да се каже за другите култури. Едноставно е: Дојдов двапати неделно, напои. Потоа зрели светли и вкусни плодови. Имаше многу жетви, собирав 2 десетина од секоја грмушка.
Крапивина О.В., Новосибирск
Омилената навистина се допадна, при купувањето, таа го претпочиташе, бидејќи растението не е склоно кон болести. Минатата година ме мачеа со црна нога, а сега не сакав да го повторам искуството. И, навистина, нема проблем, плодовите се вкусни, но не многу големи.
Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака