Морков јарославна

Производител на сорти, нарекувајќи една од сортите со морков „Јарославна“, како и да е, му даруваше со строго дефинирани квалитети. И не бев во заблуда - да, таа е иста како и вистинската Јарославна, сопруга на принцот Игор од Новгород.

Јарославна

Таа е тенка, убава, со тенка кожа и крајно пожелна. Оние кои се занимаваа со сортата Јарославна морков се убедени дека најдобрата сорта на морков за руски услови е тешко да се оствари.

Морков за кнежена маса

Постојат многу различни сорти. Секој од нив има свој сопствен вид со специфични карактеристики и квалитети на потрошувачите. „Јарославна“ е дизајнирана за вистински гурмани и исклучителни маси.

Морков "Јарославна" се однесува на сортата Нант и ги наследи сите свои најдобри карактеристики:

• моркови од оваа сорта припаѓаат на сорти на просечно време на растење. Sheе требаат само 100 дена од ртење до целосна зрелост;
  • како и целата сорта на Нант, има мазни, строго цилиндрични, тапи коренови култури;
  • должината на такво овошје може да достигне 220 мм;
  • „Јарославна“ има прекрасен вкус на мека и сочна пулпа со пријатна, црвеникаво-портокалова боја;
  • Приносот на морков Јарославна достигнува 3700 g / м2;

Јарославна

Важно! Овој морков е вистински гурмански, како што треба да бидат вистински претставници на кнежевското семејство. Не толерира тешка глина, па дури и глинеста почва..

Таа сака лесен кирпич или песочна кирпична земја, добро зачинета со хумус. Таквата почва треба да содржи многу хумус и да биде пропустлива.

Каков вид е ова и грижа

Тешките глинести почви при сушењето формираат површинска кора. Таквата кора со сите средства го спречува не само ртењето на семето, туку и развојот на целото растение. Коренските култури во таков кревет ја губат својата природна убавина и сортителни квалитети. Тие стануваат изопачени и разгранети. Морковот Јарославна е исклучително негативен за подзолични почви со висока киселост. Иако нејзините потреби за вода се потценети, какво било сушење од родниот кревет е многу тешко. За неа редовно се бара наводнување и врвно облекување..

Покрај тоа:

• оваа сорта на моркови, иако не е многу отпорна на болести, е исклучително отпорна на пукање;
  • при сеење во средината на мај - културата може да се очекува до средината на септември, додека садењето треба да се направи според шемата 300 * 50 мм;
  • приносот со соодветна земјоделска технологија може да достигне 3-чуден кг / м2. Ова не е најголема култура, но помножена со одличен квалитет, нема да остави шанса за друга култура;
  • висока содржина на каротин и разновидност на примена нема да остават рамнодушни луѓе кон оваа, навистина кнежествена, разновидност.

Важно! За време на мајските слетувања, кога мувата морков е лут во градините, неопходно е да се користат сите средства за заштита од него.

Осврти градинари

Олга, 49 години, Тамбов
Веќе трета година садам моркови на Јарославна. Јас практично не го користам во празни места. За ова, постојат сорти со голема жетва. Јарославна јадат сите деца и нејзиниот сопруг. Никогаш не сум видел вкус на сортата со морков, иако редовно купувам семе од нови сорти.
Николај Иванович, 67 години, Казан
Семиња од сортата Јарославна, минатата година, внука ми ме купи на продажба. Јас го купив затоа што беше ефтино. Како се претпостави. Јас особено не бркам голема култура - не ми треба. Но Јарославна задоволен. Мојата сопруга дури готви џем од тоа. Тоа е само мува расипана малку култура - не водеше сметка. Препорачувам на сите градинари.
Марија, 38, Новгород
Растам моркови „Јарославна“ три години. Сортата исто така се допадна со жетвата - собра скоро 3 кг од метар кревет, и вкус. Морковите се сочни и многу слатки. Децата се воодушевени - малку ви е здодевно, тие ќе исцрпат сè. Во мојата градинарска пракса ова е најдобро одделение. Советуваше сите соседи.
Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака