Дејан морков

Морковите од Дејан се една од оние сорти што може да се садат не само во пролет, туку и во есен (за зима). Таквата предност овозможува да се засади и бери дури и во најоддалечените агли на Сибир. Има добар вкус, висок принос, одлично складирање, не бара посебни услови на култивирање и грижа.

Дејана

Опис на сортата и неговите карактеристики

Дејана е средна сезона, продуктивна сорта. Сезоната на растење е 110-120 дена. Коренските култури имаат издолжена цилиндрична форма. Тежината на еден зеленчук се движи од 100 до 170 грама.

Сеење семе може да се изврши и во рана пролет и во средината на ноември. Разновидноста на морков од морков е посоодветна за сеидба за зимата.

За време на периодот на раст и созревање, фабриката не треба посебна грижа. Доволно е да се спроведе навремено наводнување, врвно облекување, да се олабави почвата и да се опаѓа. Стимулатори за раст специјално изработени за моркови може да се користат за стимулирање на развојот и забрзување на созревањето на коренските култури..

Важно! Морковите не треба да се оплодуваат со свежо ѓубриво и уште повеќе растителни семиња во него.

Со овој метод на ѓубрење и садење, веројатноста за смрт на главната култура на корен и развој на странични процеси е голема, што доведува до формирање на разгранет или изопачен зеленчук.

Бербата се изведува на есен. Коренските култури се добро складирани. Не се потребни посебни услови за складирање. Доволно е да се набудува режимот на температурата и да се одржи оптималното ниво на влажност во просторијата за складирање.

Поради сладок вкус, Дејана е совршена за готвење:

• сокови;
  • пире од компири;
  • садови наменети за храна за бебиња;
  • зачувување;
  • салати.

Морковите се најбогат извор на каротин и витамини, па затоа растењето толку здрав и вкусен зеленчук е многу популарно кај градинарите аматери и професионалните земјоделци..

Прегледи

Ирина, 25 години, Москва
Станав мајка пред една година. Проблемот кај повеќето мајки е воведување на дополнителна храна. Го немав овој проблем, благодарение на морковите од Дејан. Зеленчукот е сочен, сладок, добро складиран дури и во фрижидер. Од него подготвив сè за мојот син - од сокови и пире од компири, па сè до супа од зеленчук и салати. Морковите од Дајана станаа вистински живот за мене.
Олга Иванова, 56 години, Нижни Новгород
Јас одгледувам моркови во земјата многу години. Разновидноста Дејана засадена минатата година за прв пат. Семиња засадени за зима. Бев многу загрижен дали можам да ја зимам сортата во градината. Сè работеше. Во пролетта, се појавија пука. Таа се грижеше за растението како и секогаш: напои, олабавено, оплодено. Морковите пораснаа големи, рамни, една до една, точно иста како на сликата со семиња. Продуктивноста е висока, што ме направи особено среќен. Зеленчукот има вкус на слатко. Јас сокови од зеленчук правам од моркови, додавајте ги во зелка при конзервирање. За сокот, Дејана дојде само совршена. Поради голема големина на коренот култура, суровините не треба да се подготвуваат долго време и многу лесни за обработка. Оваа година повторно засадени.
Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака