Опис и карактеристики на домати сорти црвени свеќи
Во 2007 година, во Русија беше воведена нова сорта на домати. Тој стана домат "Скарлет свеќи" со необичен издолжен облик. Оваа сорта ќе го воодушеви секој градинар, бидејќи овошниот сет е 100%. Самите домати се толку разновидни што се погодни за свежа потрошувачка, за закуски, а при зачувување, хостесите ќе уживаат во тоа, затоа што доматите полесно се ставаат во тегли и се комбинираат со друг зеленчук. Таквиот асортиман изгледа многу убав и спектакуларен. За да дознаете сè за доматите од свеќата Скарлет, ви нудиме опис на сортата.
Cодржина
- средината на сезоната;
- издолжени плодови со зашилен крај;
- висок, неопределен;
- плоден;
- заситено розово овошје;
Оваа сорта дава висока продуктивност и овошје. Тој е отпорен на болести како што се доцна лошо влијание, гниење на корен, но градинарите треба да ги третираат растенијата за превенција. Грмушката расте повеќе од еден и пол метри, така што треба поддршка, што е подобро да се грижи однапред. Описот на доматот „Скарлет свеќа“ вклучуваше само позитивни карактеристики, бидејќи единствениот минус е дека оваа сорта бара формирање. Кои се карактеристиките на одгледување на овие домати?
Растечки карактеристики
Скарлет Домати се препорачуваат за оранжерии, но за региони со топла клима, можно е садење на отворено тло, иако во овој случај постои можност за намалување на приносот. 60 дена пред садењето, семето мора да се сее. За да растат добри садници, подобро е да се подготви специјална почва, која ќе вклучува хумус и тревкава почва. Додавањето ѓубрива како што е суперфосфат или поташа нема да биде излишно. По сеидбата, покријте ја со фолија.
Вреди да се напомене дека само топла вода е погодна за наводнување
Сортата со домати е фотофилна, затоа, по појавата, неопходно е да се изложат на светло и отворено. Сеопфатното минерално ѓубриво најдобро се применува пред садење во земјата. Овие домати се засадени не повеќе од четири грмушки на метар квадратен. Чекорите растат паралелно со стеблото. Грмушката е висока, таа е формирана во 2 или 3 стебла. Подобро е да се отстранат страничните пука навремено.
Грмушката може насилно да се запре на местото на раст..
Контрола на штетници
За контрола на штетници, можете да користите неколку методи одеднаш. Еден од нив е плевење на почвата и мулчирање со слама. Било какви грешки и удари најдобро се собираат рачно, без употреба на лекови. Во принцип, по цветни, се препорачува да се користат само нетоксични агенси или воден раствор на амонијак.
Домати "Скарлет свеќи" се многу скромен во грижата и се богати со шеќер и корисни материи, па затоа се препорачуваат за диети и храна за бебиња. Собравме за вас повратни информации од градинарите за овие прекрасни домати.
„Минатата година, ја засадив оваа сорта на домати за прв пат. Малку доцна со стискање, но тоа не влијаеше на приносот. Плоден до доцна есен. Задоволство од формата и вкусот. Еластичен и месести. Дефинитивно ќе слетам следната година “(Арина, територија Краснодар)
„Јас одамна сакав такви домати за зачувување. Порано ја користев сортата „Дами прсти“, но веќе беше здодевно, Скарлетните свеќи станаа одлична замена за нив.. Стропсада многу, не очекуваше дека ќе има толку добра жетва! Домати се многу вкусни! “(Софија, Урал)
„Минатата година, јас засадив„ свеќи “во стаклена градина. Тие бараат порти и врвно облекување. Тие започнаа добро, брзо почнаа да се здобиваат со моќ и да растат. Бидејќи не влегував во стаклена градина често, морав да се занимавам со нив, но годинава имаше многу пресврти “(Владимир, Минск)
„Оваа година ја открив сортата Скарлет Свеќа. Засади само два грмушка и во прв момент мислев дека залудно. Долго време тие беа изнемоштени и слабо одгледувани, но во јули се здобија со сила и цветаа. Октомври е, и на маса сè уште имаме свежи, вкусни домати. Сè е веќе исчистено во стаклена градина; тие сами се убави и воодушевени од жетвата. Плодовите се месести, слатки и прилично големи. Она што особено изненади беше фактот дека тој беше единствениот (сорта) кој не доживеа доцна. Plantе садам повеќе! “(Наталија, Владимир регион)
„Јас ја развивам оваа сорта неколку години исклучиво заради формата. Тие се сместени во какви било банки, и јас сум лудо за inубен во конзервација. Јас го комбинирам со краставици и пиперки, понекогаш правам исечен зеленчук “(Лариса, Смоленск)
„Јас правам домати многу години, имам повеќе од 20 сорти во мојата стаклена градина, меѓу нив се и Скарлет Свеќи. Јас многу ги сакам за нивната форма и непретенциозност. Никогаш не се разболуваат. Удобно е да се соберат, бидејќи плодовите се формираат со четки. Овошје секогаш до доцна есен. Им препорачувам на сите да се обидат да го одгледуваат овој домат “(udудмила, Воронеж)
Мали резултати
Оваа разновидност на домати ја уживале многу градинари и аматери заради неговиот принос и пријатно рафинираниот вкус, како и постојаниот трансфер на разни болести. Сите овие карактеристики ја прават оваа сорта навистина прекрасен подарок за секој аматерски градинар..