Опис на разновидноста на доматното црно море, неговото одгледување и продуктивноста
Домати "Црното Море" - добро позната разновидност на темно-овошен домат, што се карактеризира со добра продуктивност. Неодамна, темните домати во нашите летни колиби беа ретки и егзотични, а денес тие ги одгледуваат многу градинари. Треба да се напомене дека и покрај името, плодовите од сортата главно не се црни, туку кафеави, темно кафеави или виолетово-бургундски.
Висината на грмушката зависи од условите за растење, во просек од еден и пол метри. На сортата се потребни порти за поддршка и умерено стискање. Најдобар принос беше постигнат кога грмушката се формира на 2-3 стебла.
Растечки карактеристики
Семињата за садници се сее 60-70 дена пред садењето на постојано место. Садници нуркаат во фазата од 2 лисја. Кога слетате „Черномор“ на креветите, на 1 квадратен. Метар обично сместува не повеќе од 4 растенија. Правилната грижа за доматите се состои во редовно наводнување, навремено плевење, употреба на минерални ѓубрива.
Карактеризација на овошје
Сортата со домати „Черномор“ се карактеризира со рамни кружни овошја, виолетово-бургундска, со тежина од 150 до 300 g, со сочно месести месо. Погодно е за свежа потрошувачка, како и за конзервирање дома.
Предности и недостатоци
Меѓу предностите на градинарите на „Черномор“ ги забележа следниве карактеристики:
- Одличен вкус;
- Содржина на голема количина на витамин А;
- Непретенциозност кон временските услови;
- Долг рок на траење.
Главниот недостаток на доматот е неговата подложност на доцна лошо влијание.
Осврти за градинари
Сортата со домати „Черномор“ е широко позната кај искусните летни жители. Ние ви нудиме да се запознаете со најинтересните мислења на градинарите за него.
- Засадени домати "Црното Море" во стаклена градина. Порасна под два метри, мораше да се исече. И толку добри домати. Што се однесува до вкусот, можам да кажам дека најслаткото од нив се појавува поблиску до есента. И во лето, тие не се разликуваат по вкус од обичните домати. (Олег Петрович, Оренбург)
- „Црното Море“ советуваше сосед. Сортата даде одлична жетва. 43 огромни вкусни домати од само една грмушка. Следната година планирам да засадам повеќе. (Алевтина, Краснодар)
- Читав позитивни критики за различностите на Интернет. Засадени 4 грмушки за проба. Ми се допаднаа доматите, многу сочни, слатки. Недостаток е што некои плодови се испукани. Јас дури и не знам со што може да се поврзе ова. (Олесија, Ижевск)
- Јас го зголемив „Црното Море“ во стаклена градина. Theетвата беше исклучително богата. Домати пораснаа вкусна, со месесто месо, со необична егзотична боја. Целото семејство ми се допадна. (Федор Сергеевич, Серпухов)
- Одлични домати! Совршен за солење! Јас ја навивав бургундската „Черномор“ во тегли заедно со жолти и црвени домати. Комбинацијата испадна одлична. Многу пријатно за око. (Анастасија, Нефтекамск)
Многу ми се допадна сортата. Издржано студено време и обилни дождови. Куќата беше добра - 6-7 кг по грмушка. Плодовите се слатки, со мала киселост. Добро прилагодени за свежи салати и за правење сок од домати. (Јулија Григориева, Велики Новгород)