Опис на разновидноста на доматното црно море, неговото одгледување и продуктивноста

Домати "Црното Море" - добро позната разновидност на темно-овошен домат, што се карактеризира со добра продуктивност. Неодамна, темните домати во нашите летни колиби беа ретки и егзотични, а денес тие ги одгледуваат многу градинари. Треба да се напомене дека и покрај името, плодовите од сортата главно не се црни, туку кафеави, темно кафеави или виолетово-бургундски.

црн морски домат

Висината на грмушката зависи од условите за растење, во просек од еден и пол метри. На сортата се потребни порти за поддршка и умерено стискање. Најдобар принос беше постигнат кога грмушката се формира на 2-3 стебла.

Растечки карактеристики

Семињата за садници се сее 60-70 дена пред садењето на постојано место. Садници нуркаат во фазата од 2 лисја. Кога слетате „Черномор“ на креветите, на 1 квадратен. Метар обично сместува не повеќе од 4 растенија. Правилната грижа за доматите се состои во редовно наводнување, навремено плевење, употреба на минерални ѓубрива.

јужен апетит

Карактеризација на овошје

Сортата со домати „Черномор“ се карактеризира со рамни кружни овошја, виолетово-бургундска, со тежина од 150 до 300 g, со сочно месести месо. Погодно е за свежа потрошувачка, како и за конзервирање дома.

заоблени овошја

Предности и недостатоци

Меѓу предностите на градинарите на „Черномор“ ги забележа следниве карактеристики:

• Одличен вкус;
  • Содржина на голема количина на витамин А;
  • Непретенциозност кон временските услови;
  • Долг рок на траење.

Главниот недостаток на доматот е неговата подложност на доцна лошо влијание.

виолетова бургундска

Осврти за градинари

Сортата со домати „Черномор“ е широко позната кај искусните летни жители. Ние ви нудиме да се запознаете со најинтересните мислења на градинарите за него.

1. Засадени домати "Црното Море" во стаклена градина. Порасна под два метри, мораше да се исече. И толку добри домати. Што се однесува до вкусот, можам да кажам дека најслаткото од нив се појавува поблиску до есента. И во лето, тие не се разликуваат по вкус од обичните домати. (Олег Петрович, Оренбург)
  2. „Црното Море“ советуваше сосед. Сортата даде одлична жетва. 43 огромни вкусни домати од само една грмушка. Следната година планирам да засадам повеќе. (Алевтина, Краснодар)
  3. Читав позитивни критики за различностите на Интернет. Засадени 4 грмушки за проба. Ми се допаднаа доматите, многу сочни, слатки. Недостаток е што некои плодови се испукани. Јас дури и не знам со што може да се поврзе ова. (Олесија, Ижевск)
  4. Јас го зголемив „Црното Море“ во стаклена градина. Theетвата беше исклучително богата. Домати пораснаа вкусна, со месесто месо, со необична егзотична боја. Целото семејство ми се допадна. (Федор Сергеевич, Серпухов)
  5. Одлични домати! Совршен за солење! Јас ја навивав бургундската „Черномор“ во тегли заедно со жолти и црвени домати. Комбинацијата испадна одлична. Многу пријатно за око. (Анастасија, Нефтекамск)

летни жители го сакаат

Многу ми се допадна сортата. Издржано студено време и обилни дождови. Куќата беше добра - 6-7 кг по грмушка. Плодовите се слатки, со мала киселост. Добро прилагодени за свежи салати и за правење сок од домати. (Јулија Григориева, Велики Новгород)

цело време домат

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака