Мед со јаболкница - популарна летна сорта

Јаболкница

Јаболката е здраво и вкусно овошје. Постојат многу варијанти на јаболкници, меѓу кои произведува мед од јаболка.

Припаѓа во категоријата обични овошни дрвја во Руската Федерација.

Јаболкниците најдобро се одгледуваат на југот на Руската Федерација. Климатските услови на Сибир јаболкницата не толерира.

Лунгурт се карактеризира со изобилство плодни. Фабриката се опрашува со инсекти. Првите плодови на растението се појавуваат 4-5 години по садењето.

Harетуваат во август. Плодовите на јаболкницата зреат во исто време. По бербата, се чува два месеци..

Карактеристики на дрво и овошје

Дрвото е големо и има широка пирамидална круна. Се карактеризира со присуство на разгранет корен систем, кој не е засегнат од тесно распоредени подземни води.

Дрвото има зелено зеленило., што се карактеризира со неговата оригинална форма. Дрвовите гранки се скелетни.

Сорти на дрво од јаболка
Разновидноста на јаболкницата е летна сорта за десерти

Јаболкница е отпорен на штетници и болести. Дрвото се карактеризира со присуство на заоблени пука и кафеава боја..

Листовите на пука се карактеризираат со различни големини и досадна зелена боја. Во центарот на листот има свиок на плочата.

Медот со јаболкница е летен десерт одделение. Користејќи ги плодовите на растението, се подготвува џем. Затоа, јаболките се сочни се користи за правење сок.

Поради мед вкус и пријатна арома се јаде свежо овошје.

За време на периодот на складирање на јаболка, губењето на нивниот вкус не се забележува. Плодовите на растението за време на зреењето не спаѓаат самостојно.

Предности и недостатоци

Медот со јаболкница има свои предности и недостатоци. Плузовите на растението вклучуваат непретенциозност кон одгледување и леснотија на грижа. Јаболкницата има вкусно и големо овошје..

И покрај фактот дека ова е летна сорта, нејзините плодови, во споредба со другите видови јаболкници, се чуваат два месеци. Ако јаболката се ставаат во фрижидер, тогаш нивниот рок на траење е зголемен.

Недостаток на растението е постојана потреба за формирање на круна. Коренскиот систем на дрвото е заштитен од стагнација на вода. Кората на млади дрвја е оштетена од глодари, затоа бара тесна заштита, особено во зима.

На дрвото на јаболкото му треба постојана градинарски. Оваа постапка не е погодна кога дрвото достигнува значителна големина..

Градинарски дрвја се изведуваат во март веднаш по пуштањето. После тоа, се врши само регулирање на точка градинарски гранки.

Датуми на зреење и берба

Медот со јаболкница е летно одделение, што созрева во август. Често се случува истовремено зреење на плодовите на растението. Под засенчување, плодовите зреат постепено.

Неспорна предност на јаболкницата е тоа нејзините плодови не се распаѓаат. Harетвата се врши за време на периодот на зреење рачно.

Предност на одделение
Предноста на сортата Мед е дека зреените плодови на јаболкницата не се распаѓа

Каде да купите садници?

Садници од мед од јаболка се нудат на разни продажни места. Во овој случај, можете да бидете измамени со лизгање на различна растителна сорта.

Затоа се препорачува да се купат дрвја во организации кои се занимаваат со одгледување садници.

Регион на природен раст и адаптација во други региони

Најповолни региони за одгледување дрвја - Украина и Белорусија. Јаболкница се одгледува и во Русија. Најповолни за ова се јужните региони на земјата.

Јаболчкото дрво едноставно се прилагодува на новите области, додека му обезбедува оптимални услови за растење.

Правила за садење садници

За садење садници од јаболка, се препорачува да се изберат хранливи и плодни почви. Најдобро е да се претпочитаат ѓубриња што имаат добар систем за одводнување и пропустливост на вода..

За садење растение треба да изберете добро осветлено место. Оптимален раст на расад ќе се обезбеди само ако се исполнети правилата за садење:

1. Бидејќи дрвото мед од Apple има голема круна, растојанието помеѓу дрвјата треба да биде најмалку 5 метри.
  2. Неколку недели пред да се засади расад, ископа јама, која треба да биде двојно поголема од коренскиот систем на расад. Fубрива се лизгаат кон дното на јамата.
  3. Пред садење јаболкница, почвата е ископана околу јаболкницата, што ќе обезбеди нејзина дишеност.
  4. Засадувањето на расад се изведува на таков начин што коренскиот врат штрчи над земјата за 7-9 сантиметри. Строго е забрането да се покрие со земја.
  5. За зајакнување на расад во првите две години, тој е прикачен на рамен удел. Ова не само што ќе обезбеди формирање на рамномерна круна, туку и ќе го заштити дрвото од налетите на ветрот.
  6. Откако ќе се засади дрвото, под него се истураат неколку кофи вода..

Рационалното садење на јаболкницата Медот е гаранција за брз раст и правилно формирање на круна.

За садење јаболкница
За садење јаболкница Медот одберете добро осветлено место

Нега

Медот со јаболкница треба редовна нега. Правилата за грижа се едноставни, што им овозможува да ги извршуваат дури и неискусен градинар.

Мед со јаболкница е растение што не се наводнува. Тоа е затоа што дрвото достигнува подземните води со својот коренски систем. Со долготраен период на суша, јаболкница е подобро да се обезбеди наводнување.

Во зависност од возраста на дрвото, под него се истураат до 5 кофи вода. Наводнување треба да биде униформно, бидејќи фабриката не сака водење на почвата.

За да се стимулира растот на дрво по садењето, под него се нанесуваат ѓубрива. Постапката се спроведува во пролет. За таа цел, се користи натриум хумат. Во есен, оплодете јаболката со ѓубрива со фосфор-поташа.

Да се ​​стимулира растот на растенијата со употреба на ѓубрива, кои вклучуваат азот. Оплодете ја јаболкницата во согласност со упатствата што се на торбата за ѓубриво.

Јаболкницата треба подготовка за зимување. Неколку недели пред почетокот на мраз во радиус од 10 сантиметри лежеше цврсти ѓубрива.

Во снежна зима, растенијата формираат снежен куп околу стеблото. Во зима, младите дрвја се врзани за колче.

Процесот на грижа за медот со јаболка е едноставен, што му овозможува на секој да го исполни.

Јаболкница
Медот од јаболкница е слабост за наводнување, треба подготовка за зимување

Болести и штетници на јаболкницата

И покрај отпорот на јаболкницата на штетници и болести, таа се разболува во суровата зима.

Тоа е причината зошто за превенција препорачува есен и пролет белење на трупот. За да се избегне краста, дрвото се третира со инсектициди.

Во зима, кората на дрво е оштетена од глодари. Затоа стебло на дрво, завиткано со материјал за покривање или смрека гранки на есен.

Осврти градинари за јаболка Медуница

Николај: „Растем на мојата страница 5 дрвја јаболка од сортата сорта. Има вкусни плодови. Благодарение на богатата жетва, не само моето семејство и јас уживам во вкусот на овошјето, туку и на другите луѓе. Во сезоната продавам јаболка на пазарот и заработувам пари “.

Иван: „Ми се допаѓа медото јаболко со тоа што има богата жетва, што е доволно за целото семејство. Засадив дрво пред 7 години. Две години подоцна, таа започна да вроди со плод. Пријатниот меден вкус на јаболка ми се допадна јас и моето семејство. Следната година планирам да засадам друго дрво “..

Ана: „Го сакам градинарството. Во мојата градина има само само квалитетни дрвја кои имаат вкусно овошје. Имаше место на мојата страница за дрвото на Apple. Секоја година таа ми дава богата жетва во август. Јас земам овошје од дрво со тежина до 200 грама. Ми се допаѓа фактот дека, без оглед на временските услови, јаболката е голема и сочна. Ми се допаѓа да уживам во пријатен вкус на овошје, особено со мед. Ми се допаѓа што на јаболчкото дрво не е потребна макотрпна грижа “.

Леонид: „Медот од јаболко беше на моето место кога го купив. Отпрвин сакав да го намалам, но кога таа даде култура, и пробав јаболка - се предомислив, иако дрвото малку ми пречи. Па, вкусни јаболка и пријатна арома. По бербата, ги чувам скоро уште два месеци, а вкусот останува ист - сладок и пријатен. Задоволен сум од едноставноста да се грижам за јаболкницата “.

Лунгурт - универзална разновидност на јаболкници, што се карактеризира со летно носење. Дрвото е скромен кон услови и има висок принос.

Грижата за јаболкница е лесна, што може да го направи секој градинар.

Сподели на социјалните мрежи:
Изгледа вака